Πληροφορίες

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Επεκτείνετε τον εαυτό σας

Το ομαδικό πνεύμα, η αίσθηση της συντροφικότητας και της πειθαρχίας, ιδιότητες που καθορίζουν νικητές στη ζωή, όχι μόνο για τον αθλητισμό είναι η φιλοσοφία του αθλήματος . Το πνεύμα του υγιούς ανταγωνισμού, της δικαιοσύνης και της ευγενούς άμιλλας βοηθά τους μαθητές να επιτύχουν την ισορροπία και την αρμονία στη ζωή. ΟΙ ξιφομάχοι μπορούν να   διαδώσουν το μήνυμα της ελπίδας, της τιμής και της καλής  θέλησης σε όλους, καλούνται να ξεπεράσουν και να κερδίσουν όχι μόνο τον αντίπαλο αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό ,τις αδυναμίες τους και τους φόβους και να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητες τους.

Φυσική και ψυχοπνευματική αξία του αθλήματος

Η εξάσκηση δε αφορά μόνο το μυϊκό σύστημα αλλά και στο επίπεδο του μυαλού και της θέλησης.

Μερικά χαρακτηριστικά που πρέπει να καλλιεργηθούν είναι λήψη γρήγορων αποφάσεων αλλά σωστών χωρίς δισταγμούς ,πρωτοβουλία σε απροσδόκητες στιγμές, ψυχραιμία να μπορεί να έχει τον έλεγχο των συναισθημάτων η των παρορμήσεων που εμποδίζουν σε κάθε στιγμή να πραγματοποιήσει τις κινήσεις του ,η οργανωτικότητα αλλά και η υπομονή και επιμονή

.Ο αθλητής έχει δυο διαφορετικές δράσεις ,στη μια να προσαρμόσει το σώμα του στις ανάγκες του αθλήματος αποκτώντας δύναμη, ταχύτητα, εκρηκτικότητα ,αλτικότητα και η άλλη με τον αντίπαλο του, που ενώ έχουν και οι δύο τον ίδιο σκοπό προσπαθώντας  να δώσει χτύπημα ο ένας  στον άλλο χωρίς να δεχθεί,(ορισμός της ξιφασκίας) αυτή η σχέση ανατρέπεται, καθώς οι σκοποί και οι στόχοι του ενός είναι η αιτία της αποδιοργάνωσης του άλλου, σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα όπου το απροσδόκητο και το αβέβαιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με πλήρη ετοιμότητα.

Υπάρχουν 3 είδη ξίφους, το ξίφος ασκήσεως ,το ξίφος μονομαχίας και η σπάθη όπου οι βασικές διαφορές τους είναι  η διαφορετική  έγκυρη επιφάνεια του χτυπήματος και το βάρος του ξίφους. Στις μικρότερες ηλικίες χρησιμοποιούνται ελαφρύτερα και κοντύτερα σπαθιά.

 

Σε ποιους απευθύνεται και τι προσφέρει το συγκεκριμένο άθλημα;

Το άθλημα ξιφασκίας  απευθύνεται τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες. Τα παιδιά ξεκινούν γύρω στην ηλικία των 6 ετών, τα οποία μαθαίνουν τις βασικές στάσεις του σώματος ,τα βήματα ξιφασκίας και τις απλές κινήσεις του ξίφους, Πρέπει να επισημάνουμε ότι πρόκειται για ολυμπιακό άθλημα .

Είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο άθλημα  το οποίο όμως όταν το γνωρίσει μπορεί  κάποιος να το συνεχίσει ως και την τρίτη ηλικία είτε ως hobby είτε αγωνιστικά καθώς υπάρχουν ιδιαίτερα στο εξωτερικό  αγώνες βετεράνων που ξεπερνούν ακόμη και την ηλικία  των 70+.